Poznejte impozantní vodopády Mangku Sakti a Kuda Sembareani  v severovýchodní části ostrova Lombok. Jsou zcela jedinečné ve srovnání s dalšími, o dost populárnějšími vodopády Tiu Kelep a Sendang Gile, poblíž Rinjani a to z několika důvodů.

mangku sakti_vodopád_mléčná voda_síra_lombok
Mangku Sakti vodopád

Krajina s vodopádem Mangku Sakti má nádhernou scenérii, přesně řečeno mohutný proud vody se valí ze skalnatého útesu a je obklopen bujným lesem. Níže po proudu řeky položený vodopád Kuda Sembareani rychle protéká klikatým vápencovým kaňonem s divokými peřejemi. Voda protékající vodopády Mangku Sakti a Kuda Sembareani, pochází přímo z vulkanického jezera v kráteru na vrcholu sopky Rinjani, které je bohaté na síru. Prvky a minerály zbarvují tok řeky do modrých, mléčně bílých a žlutých odstínů.

Nejlepší ze všeho je, že tyto vodopády budete mít s velkou pravděpodobností jen pro sebe, protože je nenavštěvují téměř žádní turisté!

kuda sembaerani_vodopád_mléčná voda_síra_lombok
Vodopád Kuda Sembareani vytékající ze skály

Jak se dostat k vodopádům Mangku Sakti a Kuda Sembareani

Vodopády se nachází na úpatí sopky Rinjani, nedaleko malé vesnice Sajang. Můžete přijet ze dvou směrů, ze Senaru cesta na skútru zabere zhruba 45 minut, nebo ze Sembalun, nejbližšího většího městečka, vzdáleného 20 minut jízdy na skútru po asfaltové silnici k odbočce na nezpevněnou lesní cestu.

My jsme vyrazili ze Sembalun, kde jsme pobývali v dřevěném domečku na kůlech v Radiya Guesthouse. Od hlavní silnice už vede jediná příjezdová cesta. Jakmile dorazíte na odbočku na drsnou polní cestu, budete muset jet dalších 30 minut po hlíně a kamenech, zhruba 4 kilometry. Cesta je opravdu hodně rozbitá, písčitá a místy je potřeba překonat překážky v podobě deštěm vymletých děr. Je to trochu dobrodružství, které vyžaduje řidičské zkušenosti a zároveň daň, kterou je nezbytné podstoupit, pokud chcete spatřit epické vodopády v divočině.

Prohlédněte si celou fotogalerii Mangku Sakti a Kuda Sembareani

Pokud si někdo netroufá na jízdu na skútru, nebo byste dali přednost místnímu průvodci, je možné si předem zarezervovat výlet k vodopádu, včetně oběda a přepravy. Kliknutím zde si můžete zkontrolovat aktuální cenovou nabídku

U řeky, v místě kde je nově vybudované vodní dílo, v podobě betonové hráze, už cesta končí. Nečekejte žádné parkoviště, warung, ani pokladnu, nebo dokonce otravné prodejce upomínkového harampádí. Ocitnete se v lese a vydáte se vyšlapanou pěšinou houštím asi kilometr. Cestička se několikrát rozdvojuje a hučení vody vzdálené řeky vás bude mást. Dejte na intuici a v místě, kde hučení vody bude nejsilnější, pokračujte dál. Pěšina se náhle stočí doprava a mírně zpátky, při troše štěstí dorazíte k rozcestníku v blízkosti řeky.

mapa trasa mangku sakti kuda sembareani
Mapa cesty k vodopádům Mangku Sakti a Kuda Sembareani

Cesta k vodopádu Kuda Sembareani

Od rozcestníku půjdete pěšinou doprava, opět minete nejhlučnější místo, kde voda padá v kataraktu Kuda Sembareani, ale tentokrát v opačném směru. Po několika minutách dojdete k bodu, kde se stěna kaňonu svažuje k řece. Ani brodění řeky se nevyhnete. Sestoupíte ke korytu vodního toku a pokračujete proti proudu, po břehu a skalních římsách dojdete až k vodopádu. Přístup je trochu krkolomný, ale budete náležitě odměněni přírodní nádherou.

zaklíněný strom_kuda sembareani_kaňon_bílá řeka_mléčná voda_vzpříčený kmen_lombok
Vzpříčený padlý strom ve skalním kaňonu poblíž vodopádu Kuda Sembareani

Cesta k vodopádu Mangku Sakti

Až se dostatečně nabažíte přírodní krásy, absolvujete stejnou cestu zpět k rozcestníku. Dále proti proudu řeky, přes plochou táhlou skálu. Cesta dolů k řece je zarostlá, ale stále viditelná. Po 5 minutách chůze se dostanete do části, která byla zasažena sesuvem půdy. Je to docela divoký přechod, ale podařilo se nám ho bez velkých obtíží překonat. Jakmile dorazíte na místo, uvidíte ohromující, 20 metrů vysoký mohutný vodopád Mangku Sakti. V okamžiku se stane nádherným objektem pro ty, kdo milují fotografování.

Těžko říct, co se mi líbilo nejvíc, atypická barva nebo mohutné burácení dopadající vody, příjemně osvěžující proud řeky, nebo malá jeskyňka za vodopádem. Po skalách po pravé straně, po kluzkých kamenech lze vlézt do prohlubně ve skále a užít si pohledy skrz vodopád. V jezírku si lze zaplavat, voda je dost hluboká, ale pozor na zpětný proud, který se v blízkosti dopadajícího proudu vytváří. Určitě si nezapomeňte vzít oblečení na převlečení.

 

mangku sakti_vodopád_mléčná voda_síra_turista_muž_lombok
Pohoda u vodopádu Mangku Sakti

V peřejích níže po proudu jsou úseky s vodními prohlubněmi, kde se lze také koupat. Ostražitost je zde však na místě, skalnaté koryto řeky je hladké a proud řeky hodně silný. Stačí malá nepozornost a zmizíte ve vodním kataraktu padajícím do hlubokého kaňonu. Úchvatné místo, které zároveň budí velký respekt.

Mějte hezký den a přeji mnoho hezkých zážitků na vašich cestách za poznáním.

muž v proudu řeky_mangku sakti_mléčná voda_lombok
Osvěžující koupání v peřejích divoké řeky se silným proudem

Pokud hledáte další dobrodružství nebo cestovatelské inspirace pro Lombok, nenechte si ujít článek 20 Fascinujících míst na Lomboku, která byste měli vidět

divoká řeka_peřeje_proud_mangku sakti_sklanaté koryto_lombok
Místo kde se řeka propadá do vápencového kaňonu

Pokud se vám líbí cesty za dobrodružstvím, přečtěte si také článek Rangko Cave – krápníková jeskyně

Chtěl bych vás požádat o sdílení. Pokud se vám obsah webu líbí, našli jste zde užitečné informace, nebo jste zde strávili příjemnou chvíli, vyberte si z ikon vlevo pro sdílení a prostřednictvím ikon vpravo nahoře můžete dát stránce „like“ třeba na Facebooku.

Přeji všem hezké a bezpečné cestování!

Upozornění: Vezměte prosím na vědomí, že některé z výše uvedených odkazů mohou být přidruženými odkazy a bez jakéhokoliv navýšení vašich nákladů, vydělám provizi, pokud provedete objednávku. Doporučuji pouze mnou ověřené služby, produkty a společnosti, které roky používám, a příjem jde na náklady spojené se správou webu.

Mohlo by se vám také líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *